Zweten_sporten

Wat is polyamide stof?

Wat is polyamide stof?

Polyamide is een synthetische vezel die bekend staat om zijn duurzaamheid, sterkte en elasticiteit. De vezel is elastisch, slijtvast, licht en duurzaam. Het is een synthetische vezel die wordt vervaardigd uit polymeren, gemaakt van organische grondstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Het is een sterke, synthetische vezel die ook wel bekendstaat onder de merknaam Lycra.

Polyester of Polyamide?

Polyamide wordt ook wel het zusje van polyester genoemd. Polyamide is een synthetische stof die wordt geproduceerd door het combineren van verschillende chemische verbindingen. Het is een type kunststof dat zich typeert door zijn sterkte, duurzaamheid en elasticiteit. Synthetische vezels hebben een hoge treksterkte en zijn bestand tegen slijtage, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in textiel en andere toepassingen waar stevigheid en flexibiliteit vereist zijn. Deze synthetische vezels worden vaak gebruikt in de productie van kleding, zoals sportkleding, ondergoed en panty's.

Helpt polyamide tegen zweten?

Polyamide heeft van nature vochtafvoerende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het reguleren van zweet. De vezels van polyamide zijn in staat om vocht snel van het lichaam weg te transporteren en naar de buitenkant van het materiaal te laten verdampen. Dit zorgt voor een snelle droging van het kledingstuk en helpt om zweetvlekken te voorkomen. Heb je veel last van zweetvlekken? Probeer dan eens onze RJ Sweatproof-collectie en maak korte metten met nare geurtjes en zweetplekken.

Is polyamide duurzaam?

Wat betreft duurzaamheid heeft polyamide enkele positieve aspecten. Het is sterk en slijtvast, waardoor kledingstukken gemaakt van polyamide over het algemeen lang meegaan. Dit vermindert de behoefte aan frequente vervanging. Vaak wordt gedacht dat synthetische vezels slechter zijn dan natuurlijke vezels. Dit is niet altijd waar. Synthetische stoffen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar worden vaak wel gebruikt voor recycling.

Wanneer draag je kleding met polyamide?

Sport en actieve bezigheden: Polyamide heeft uitstekende vochtafvoerende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor sportkleding.
Outdoor activiteiten: Polyamide kleding is vaak lichtgewicht en sneldrogend, waardoor het geschikt is voor buitensporten zoals wandelen, trekking en kamperen.
Reizen: Synthetische vezels zijn duurzaam en kreukbestendig, waardoor het een goede keuze is voor reiskleding.
Warme en vochtige omgevingen: Polyamide heeft ademende eigenschappen en kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, waardoor het comfortabel is om te dragen in warme en vochtige omgevingen.

Voordelen polyamide

  • Duurzaamheid: Polyamide (ofwel nylon) is een sterke en slijtvaste stof, waardoor kleding gemaakt van nylon lang meegaat dan natuurlijke stoffen en bestand is tegen scheuren en slijtage.
  • Sneldrogend: Nylon heeft de eigenschap om snel vocht af te voeren en te drogen. Het vocht verdampt zonder dat het plekken achterlaat op je kleren.
  • Lichtgewicht: Polyamide is een lichtgewicht stof, wat het comfortabel maakt om te dragen, vooral bij activiteiten waarbij bewegingsvrijheid belangrijk is.
  • Kreukvrij: Polyamide kleding heeft de neiging om minder snel te kreukelen dan sommige andere stoffen, waardoor het gemakkelijker te onderhouden is en er langer netjes uitziet.
  • Ademend: Polyamide heeft goede ademende eigenschappen, waardoor het vocht en warmte van het lichaam afvoert, wat zorgt voor een comfortabel gevoel, zelfs tijdens inspannende activiteiten.
  • Kleurbehoud: Polyamide heeft de neiging om kleurvast te zijn, waardoor kleding gemaakt van polyamide zijn levendige kleuren behoudt.
    Statische elektriciteit: Ook kan de stof statische elektriciteit verzamelen, waardoor je kleding gaat knetteren.


Nadelen polyamide

De nadelen van kleding met een hoog polyamide percentage:

  • Beperkte geurbestendigheid: De stof kan geurtjes absorberen en vasthouden, waardoor kleding gemaakt van polyamide na verloop van tijd onaangenaam kan gaan ruiken, vooral bij intensief zweten.
  • Minder vochtabsorptie: Bij veel zweten houdt katoen transpiratievocht langer vast dan synthetische stoffen. En omdat de stof vocht niet goed opneemt, is het niet geschikt voor koud weer.
  • Gevoelig voor hitte: De stof heeft de neiging om gevoelig te zijn voor hoge temperaturen, zoals heet strijken of drogen in een hete droger. Hierdoor kan de stof vervormen, smelten of beschadigd raken.

Wat is het verschil tussen polyester en polyamide?

Polyester heeft vergelijkbare eigenschappen, maar wordt in de basis gemaakt van andere polymeren. Hierdoor is de stof sterker, kreukbestendiger en behoudt het zijn vorm beter. Polyamide is elastisch, kreukvrij, kan beter vocht opnemen en beter ademt. Polyamide (of nylon) en polyester worden vaak gemengd met andere garens om stoffen te creëren met de beste eigenschappen.

Hoe kan ik polyamide kleding wassen?

Je kunt de stoffen het beste op een lage temperatuur op het fijne wasprogramma wassen. Gebruik een mild wasmiddel en geen wasverzachter. Stop de kleding ook niet in de droger. Zo zorg je ervoor dat het langer mooi blijft.