Polyester

Wat is polyester kleding: kan ik het dragen bij zweten?

Polyester is een veelgebruikt materiaal in kleding, maar hoe geschikt is het eigenlijk bij zweet? In dit artikel onderzoeken we of kleding van polyester een goede keuze is in dergelijke situaties. Ontdek of polyester de juiste keuze is als het aankomt op kleding die bestand is tegen transpiratie.

Wat is polyester?

Polyester is een synthetische vezel die veel wordt gebruikt in de textielindustrie vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. De vezels van polyester kunnen variëren in dikte, afhankelijk van de specifieke productiemethoden en doeleinden. Van dikke tot dunne vezels. Polyester is een synthetische vezel die gemaakt is van polymeren, en de dikte van de vezels kan worden aangepast tijdens het productieproces.

Polyester heeft uitstekende eigenschappen zoals hoge sterkte, elasticiteit en weerstand tegen kreuken, krimpen en vervagen. Het wordt vaak gebruikt in kledingstukken zoals shirts, broeken, jurken en jassen, evenals in andere toepassingen zoals beddengoed, gordijnen en bekleding.

Steeds meer merken kiezen voor een materialenmix waarin polyester is gecombineerd met andere stoffen. Hoogwaardige polyester wordt gekenmerkt door zijn fijn geweven structuur, zachtheid, ademend vermogen en goede vochtafvoer. Hoogwaardige polyester biedt comfort, duurzaamheid en een goede pasvorm. Deze kledingstukken kunnen ook speciale behandelingen ondergaan om geurbeheersing en sneldrogende eigenschappen te bieden. Hoogwaardige polyester biedt een combinatie van functionaliteit en stijl, waardoor het een populaire keuze is voor sportkleding en outdoor activiteiten.

Polyester en zweten

Polyester is een stof die vaak wordt geassocieerd met ademend vermogen en wordt vaak gekozen voor sportkleding voor dames en sportondergoed voor heren. Ook tijdens warme weersomstandighedenis het een fijne stof. Hoewel polyester enige ademend vermogen heeft, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet de ultieme oplossing is als je veel zweet. Polyester helpt warmere dagen comfortabeler te maken door vocht van het lichaam af te voeren en snel te drogen. Als je snel last hebt van zweet onder je oksels, is het raadzaam om natuurlijke materialen te overwegen die specifiek zijn ontworpen om transpiratievocht beter af te voeren en geurtjes te verminderen, zoals de items van onze RJ Sweatproof collectie.

Wat zijn de voordelen van polyester?

Polyester is een veelzijdige synthetische stof die in diverse kledingstukken en toepassingen wordt gebruikt. Kwalitatieve polyester herken je aan de manier waarop het aanvoelt. Goede kwaliteit polyester is stevig, maar luchtig en licht tegelijk. Dit in tegenstelling tot de goedkope variant. Polyester is een populaire synthetische stof met diverse voordelen. Het biedt een combinatie van eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende kledingstukken en toepassingen. Hier zijn enkele voordelen van polyester die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel mensen.

  • Ademende stof: Polyester heeft een goede vochtregulerende eigenschap, waardoor het vocht van het lichaam afvoert en je droog en comfortabel houdt. Bij het sporten zijn stoffen die van polyester gemaakt zijn meestal prettiger, omdat de stof geen vlekken achterlaat.
  • Nagenoeg kreukvrij: Polyester staat bekend om zijn kreukbestendigheid, waardoor kledingstukken er langer netjes uitzien, zelfs na langdurig dragen of reizen.
  • Duurzaamheid: Polyester is een duurzame stof die bestand is tegen slijtage en kleurvervaging, waardoor kledingstukken langer meegaan. Een verantwoorde keuze dus.
  • Sneldrogend: Polyester droogt snel (en kreukvrij), waardoor het ideaal is voor sportkleding en buitensportactiviteiten waarbij transpiratievocht snel moet worden afgevoerd.
  • Kleurvastheid: Polyester heeft een goede kleurvastheid, waardoor de kleuren van kleding lang mooi blijven, zelfs na veelvuldig wassen en blootstelling aan zonlicht. Zelfs wanneer je je kleding in de volle zon te drogen hangt of als je je kleding intensief gebruikt.
  • Kleurechtheid: De kleurechtheid van polyester is super, omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt. Hierdoor kunnen geavanceerde printtechnieken worden toegepast die niet mogelijk zijn bij veel andere stofsoorten. Dankzij deze betere printtechnieken is de kleur op polyester perfect bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals blootstelling aan de zon, wassen en strijken.
  • Vormvastheid: Polyester behoudt zijn vorm en veerkracht, waardoor kleding niet snel uitrekken of vervormen na het dragen en wassen.
    Gemakkelijk in onderhoud: Polyester vereist weinig speciale zorg en is gemakkelijk te wassen, drogen en strijken, waardoor het een praktische keuze is voor drukke mensen. En dat is natuurlijk heel fijn.
  • Lekker warm: Een superfijn bijkomend voordeel is dat je het met polyester niet koud krijgt wanneer in de lente of de zomer de zon verdwijnt of de avond valt.

Wat zijn de nadelen van polyester?

Ondanks de vele voordelen van polyester, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van het gebruik van polyester in kleding en andere toepassingen.

  • Kan donkere vlekken achterlaten bij overmatig zweten: Polyester heeft de neiging om vocht vast te houden, wat leidt tot vlekken op de stof.
  • Kan huidirritatie veroorzaken: Sommige mensen zijn gevoelig voor polyestervezels, wat kan leiden tot jeuk, irritatie of allergische reacties. Ben je hier gevoelig voor? Draag dan meer natuurlijke stoffen zoals zijde, katoen en linnen.
  • Minder ademend vermogen: In vergelijking met natuurlijke stoffen heeft polyester een beperkter ademend vermogen, waardoor warmte en vocht minder goed kunnen ontsnappen. Bij veel zweten houdt bijvoorbeeld katoen vocht langer vast dan synthetische stoffen.
  • Geurabsorptie: Polyester absorbeert en houdt geuren vast. Dit draagt bij aan een ongewenste geurontwikkeling bij langdurig dragen.
  • Milieubelasting: Polyester is een synthetisch materiaal dat wordt geproduceerd uit aardolie. Dit draagt helaas bij aan de milieubelasting en veroorzaakt problemen met plasticvervuiling. Ook wol en zijde zijn niet milieuvriendelijk overigens!

Polyester in combinatie met viscose

Polyester in combinatie met viscose is gunstig voor mensen die veel zweten, zoals bij sportactiviteiten, en als je je lichaam juist warm wilt houden. Je ziet deze combinatie dan ook terug in onze RJ Thermo lijn. Viscose, ook bekend als rayon, staat bekend om zijn vochtafvoerende eigenschappen, terwijl polyester zorgt voor duurzaamheid en vormbehoud. Deze combinatie helpt om vocht effectief van het lichaam weg te voeren en het kledingstuk sneller te laten drogen, waardoor het comfortabeler blijft tijdens intense activiteiten of warme omstandigheden. Veel mensen denken dat viscose kunststof is omdat het vroeger ook vaak 'kunstzijde' werd genoemd. Viscose is echter een natuurproduct. Het wordt gemaakt van hout- of bamboepulp.

Hoe moet ik polyester kleding wassen en drogen?

Het wassen en drogen van een polyester kledingstuk vereist zorg om de duurzaamheid en kwaliteit te behouden. Volg deze tips en wasinstructies voor polyester:

  • Was polyester kledingstuk op een lage temperatuur: Kies voor een milde wascyclus met koud water om krimp en vervorming te voorkomen.
  • Gebruik mild wasmiddel: Vermijd agressieve chemicaliën en gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor synthetische vezels.
  • Vermijd bleekmiddel: Gebruik geen bleekmiddel, omdat dit de vezels beschadigt en verkleuring veroorzaakt.
  • Laat polyester kleding aan de lucht drogen: Hang polyester op of leg het plat om te drogen. Vermijd het gebruik van de droger, omdat de hitte de stof kan beschadigen.
  • Strijk op lage temperatuur: Als strijken nodig is, zet de strijkijzer op een lage temperatuur en strijk de kleding aan de binnenkant om glans of smelten te voorkomen.