Zweten tijdens slaap

Zweten tijdens slaap: 5 essentiële tips

Word jij regelmatig badend in het zweet wakker tijdens de nacht? Dan ben je niet de enige. Nachtelijk zweten is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Het heeft verschillende oorzaken die zowel lichamelijk als aan je omgeving kunnen liggen. Ontdek hoe je nachtelijk overmatig zweten kunt tegengaan met 5 bruikbare tips voor een zweetvrije nacht.

Waarom zweet je tijdens je slaap?

Als je lichaamstemperatuur stijgt tijdens het slapen, door een warme kamer of grote hoeveelheid dekens, kun je gaan zweten. Het lichaam voert hiermee overtollige warmte af. Hoewel alle mensen zweten, kan overmatig zweten tijdens de slaap een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen of problemen met je slaapkamer.

Nachtzweten

Wat kan nachtzweten veroorzaken?

's Nachts overmatig zweten kan zowel lichamelijke oorzaken, zoals overgewicht, als externe oorzaken hebben, zoals een te warme deken.

Lichamelijke oorzaken van nachtzweten

 • Gekruid eten: het consumeren van gekruid voedsel voor je naar bed gaat, verhoogt je lichaamstemperatuur, wat zweet veroorzaakt. Ook het eten van een zware maaltijd of het drinken van veel alcohol voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je gaat zweten.
 • Bepaalde medicijnen: sommige medicijnen, zoals antidepressiva, hormoontherapie of bepaalde medicijnen tegen koorts of pijn, hebben nachtelijk zweten als bijwerking.
 • Onderliggende ziekte: bepaalde onderliggende aandoeningen, zoals een overactieve schildklier, infecties, hormonale veranderingen en slaapstoornissen, kunnen nachtelijk zweten veroorzaken.
 • Lichamelijke inspanning voor het slapen: intensieve lichamelijke activiteit vlak voor het slapengaan kan je lichaamstemperatuur verhogen en zweten veroorzaken.

Andere oorzaken van nachtelijk zweten

 • Lakens die warmte vasthouden: katoen en synthetische materialen en lakens kunnen warmte vast houden. Hoewel katoen over het algemeen ademend is, houdt het ook vocht vast, waardoor het transpiratie bevordert.
 • Mentale problemen: angst, stress, emotionele spanning of nachtmerries leiden tot een verhoogde activiteit van het autonome zenuwstelsel, met als veelvoorkomend symptoom nachtelijk zweten.
 • Temperatuur van je slaapkamer: een te warme slaapkameromgeving kan ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft om af te koelen en hierdoor blijft zweten.
 • Synthetische nachtkleding: net als dat lakens vocht en warmte kunnen vasthouden, kan nachtkleding dit ook.

Zweten door pyjama

Wat kun je doen tegen nachtelijk zweten?

Als je last hebt van nachtelijk zweten, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het te verminderen en een comfortabele nachtrust te bevorderen.

 • Kies voor ademende materialen: vermijd synthetische nachtkleding en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen zoals linnen. Naakt slapen kan je lichaam ook helpen beter af te koelen.
 • Regel de temperatuur in je slaapkamer: zorg voor een koele en goed geventileerde slaapomgeving. Slaap met een raam open en gebruik tijdens warme dagen een airco of een ventilator. Een goede kamertemperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden Celsius.
 • Beperk de inname van bepaalde stoffen: vermijd het drinken van alcohol voor het slapengaan, aangezien dit het zweten kan verergeren. Daarnaast is het raadzaam om zware maaltijden te vermijden, omdat het verteringsproces warmte kan genereren.
 • Gebruik vochtafvoerend beddengoed: kies voor beddengoed dat vocht afvoert, zoals speciale anti-zweet hoeslakens of kussenslopen. Deze helpen om vocht snel op te nemen en je lichaam droog te houden.
 • Creëer een rustgevende slaaproutine: het is belangrijk om te ontspannen voor het slapengaan. Probeer technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of een warm bad om je geest en lichaam tot rust te brengen.
 • Sweatproof ondergoed: speciaal anti zweet ondergoed houd je droog en fris en hiermee voorkom je zweetvlekken in je matras. Daarbij helpt het om bij overmatige transpiratie vocht te reguleren.