Zweetvlekken uit matras

Hoe haal je zweetvlekken uit je matras?

Zweetvlekken in je matras haal je er vrij makkelijk uit door het matras te behandelen met baking soda, azijn of vloeibaar wasmiddel. Iedereen zweet in zijn slaap. Hierdoor ontstaan er zichtbare en onzichtbare zweetvlekken in je matras. Een schoon matras in belangrijk voor je nachtrust en je gezondheid, daarom is het van belang deze regelmatig schoon te maken en (zweet)vlekken te verwijderen. We geven je 5 simpele tips om zweet uit je matras te halen en het zoveel mogelijk te voorkomen.

1. Mengsel van baking soda en azijn

Een effectieve methode om vlekken uit je matras te halen is het gebruiken van baking soda en azijn. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda over de zweetvlekken en laat het enkele uren intrekken. Vervolgens veeg je de baking soda met een stofzuiger of borstel weg, waardoor de vlekken worden geabsorbeerd en nare geurtjes worden verminderd. Last van hardnekkige vlekken? Maak dan een mengsel van een eetlepel soda en azijn (of warm water) om de vlek schoon te maken.

Baking soda en azijn

2. Gebruik vloeibaar wasmiddel

Meng een kleine hoeveelheid wasmiddel met water en breng dit aan op de zweetvlekken. Laat het enige tijd intrekken en dep het vervolgens voorzichtig met een vochtige doek. Herhaal indien nodig totdat de vlekken zijn verdwenen. Gebruik bij voorkeur enzymatisch wasmiddel. De enzymen hierin doden bacteriën en breken de zouten af die voorkomen in zweet.

3. Gebruik een stoomreiniger

Gebruik een stoomreiniger om diep in het matras te reinigen en zweetvlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat het matras volledig droog is voordat je er opnieuw beddengoed op legt.

Matras stomen

4. Bestrooi met keukenzout

Maak je matras vochtig met warm water of een vochtige, schone doek en strooi er wat keukenzout overheen. Laat het enige tijd inwerken en veeg het af met een droge doek. Het zout helpt het vocht en de geur op te nemen. Vervolgens haal je het zout weg met een vochtige doek. Laat het matras vervolgens goed drogen aan de lucht.

5. Witte natuurazijn

Azijn staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en het vermogen om geuren te neutraliseren. Meng gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles. Spuit het azijnmengsel rechtstreeks op de vlekken op het matras. Zorg ervoor dat de vlekken goed doordrenkt zijn. Laat het azijnmengsel enkele minuten intrekken om de vlekken los te maken. Dep vervolgens de behandelde gebieden met een schone doek of spons om overtollig vocht en vuil op te nemen. Laat het matras volledig drogen voordat je er opnieuw beddengoed op legt.

Extra tip: draai je matras regelmatig om voor 'gelijkmatige slijtage' om de levensduur ervan te verlengen Wanneer je dit doet, maak er ook een schoonmaakmoment van en reinig de zweetvlekken.

Witte natuurazijn

Hoe voorkom je zweetvlekken in je matras?

Zet dagelijks je raam open om frisse lucht binnen te laten. Sla na het slapen direct je dekbed open, zodat je matras goed kan ademen. Gebruik daarbij een matrashoes of matrasbeschermer die je kunt uitwassen. Hiermee voorkom je zweetplekken die in je matras dringen en houd je het langer schoon. Draag daarbij speciale anti zweet ondergoed in de zomer of wanneer je overmatig zweet, om vochtige vlekken te voorkomen. Gebruik daarbij onze tips om overmatich nachtelijk zweten te voorkomen.