Doorlekken voorkomen

Doorlekken voorkomen tijdens je menstruatie: 8 cruciale tips

Doorlekken tijdens je ongesteldheid maakt iedere vrouw weleens mee. Het is een vervelende situatie die volkomen normaal is. Toch voorkom je het liever, dan dat het gebeurt. Dus is de vraag wat veroorzaakt doorlekken en wat kun je eraan doen om het te voorkomen? Onze cruciale tips helpen je lekvrij je menstruatie door!

Waarom lek je door?

Hoewel het bij de meeste vrouwen maar af en toe voorkomt, gebeurt doorlekken best makkelijk. Vooral als je last hebt van zwaardere menstruaties of tijdens het slapen wanneer je onderbroek verschuift door beweging. Vaak heeft het te maken met een van de volgende oorzaken:

  • Overvol menstruatieproduct
  • Onjuiste maat of intensiteit van je menstruatieproduct
  • Intensieve beweging
  • Verkeerd inbrengen of dragen van producten

Tips om doorlekken te voorkomen

Doorlekken is zo gebeurd, maar voorkomen is nóg makkelijker. Vaak heeft het te maken met of je wel de juiste menstruatieproducten draagt. Gebruik daarom deze tips en jij lekt niet meer door:

1. Kies producten met het juiste absorptievermogen

Ieder menstruatieproduct heeft een maximum absorptievermogen. Verdiep je in de intensiteit van tampons, maandverband, menstruatiecups of menstruatie ondergoed en kies wat het beste bij jouw ongesteldheid past. Zorg dat je ook de juiste maat draagt die goed in je meest comfortabele onderbroek past. Wanneer deze dan verschuift, is de kans minder groot dat je doorlekt, dan wanneer je product je intieme zone niet goed bedekt.

Menstruatieproducten

2. Controleer met regelmaat

Creëer vaste momenten in je dag waarop je controleert of het product dat je draagt verwisseld moet worden. Bijvoorbeeld elke 4 uur. Doorlekken tijdens je menstruatie gebeurt vaak wanneer je de maximum capaciteit overschrijdt van een product en bloed niet meer opgevangen kan worden.

3. Draag dubbele bescherming

's Nachts of wanneer je hevig menstrueert is dubbele bescherming soms nodig om doorlekken te vooromen. Denk aan het dragen van een tweede onderbroek of het combineren van maandverband en tampons. Of gebruik meerdere maandverbandjes en zorg dat je je hele onderbroek hebt bedekt.

4. Draag donkere kleding

Als je doorlekt, is het wel fijn als dit niet zichtbaar is. Daarom is het raadzaam donkere kleding te dragen, zoals zwart, donkergrijs of donkerblauw. Hierin zie je de vlekken niet.

5. Draag strakke onderkleding

Strakke onderkleding kan helpen om je menstruatieproducten op hun plaats te houden en de kans op doorlekken te verminderen. Het kan daarbij ook een nadelig effect hebben doordat strakke kleding vaak een broeierig gevoel veroorzaakt.

6. Draag extra bescherming bij veel beweging

Wanneer je gaat sporten of slapen beweeg je veel. Dit is vooral nadelig bij inlegkruisjes of maandverband, waarbij je onderbroek kan verschuiven en daardoor bloed niet goed opgevangen wordt. Draag in dit soort situaties extra bescherming door menstruatieproducten te combineren of ga voor een menstruatie onderbroek die goed aansluit en speciaal voor zware menstruaties geschikt is.

Extra bescherming tegen doorlekken

7. Gebruik menstruatie ondergoed

We noemen het al eerder, maar menstruatie ondergoed is perfect om doorlekken te voorkomen. Het heeft een hogere capaciteit dan wegwerpproducten en gaat langer mee (zo'n 8 tot 10 uur). Daarbij heb je speciaal herbruikbaar menstruatie absorberend ondergoed voor zware menstruaties die een hoge capaciteit hebben. Je intieme zone wordt van voren tot achteren bedekt en de onderbroek sluit goed aan op je lichaam. Hierdoor heb je geen last van verschuiving. Je hoeft hierbij ook geen extra bescherming te dragen.

8. Maak je niet druk

Maak je jezelf weleens druk of hevig menstrueren ongezond is? Dat is het niet. Het kan geen kwaad om een heftige menstruatie te hebben. Stress en spanning kunnen je menstruatie daarbij intenser maken. Probeer te ontspannen en stress te verminderen om de kans op doorlekken te minimaliseren.

Menstruatievlekken verwijderen

Komt het toch voor dat je doorlekt? Dan zijn menstruatievlekken makkelijk te verwijderen met huis-tuin-en-keuken producten. Spoel bijvoorbeeld je onderbroek of broek uit met koud water en dep de bevlekte stukken in een laag natuurazijn. Of gebruik baking soda. Ontdek al onze effectieve tips voor het verwijderen van menstruatiebloed uit je kleding.

menstruatie vlekken