Zweetvlekken uit kleding

Zweetvlekken uit kleding krijgen: 10 tips

Zweetvlekken verwijderen lijkt een onmogelijk taak als ze allang in je witte shirts zitten, maar vaak kun je met producten uit je keukenkastje veel gele plekken tegengaan. Groene zeep, glansspoelmiddel en zelfs wodka gaan gele vlekken in witte kleding tegen. Ook helpen ze zweetplekken in gekleurde en donkere kleding te verwijderen. 

Haal effectief zweetvlekken uit kleding met onze 13 tips voor het verwijderen van zweetplekken. Daarbij geven we 4 manieren waarmee je zweetplekken voorkomt, zoals het kiezen van de juiste deodorant en het dragen van anti zweet (onder) shirts. 

Zweetvlekken uit witte kleding verwijderen

Gele zweetvlekken in een overhemd of wit T-shirt komen na lange tijd dragen en wassen bij veel mensen voor. Vaak kun je met alledaagse producten, zoals baking soda, citroen of azijn, gele zweetplekken makkelijk verwijderen. 

1. Baking soda

Meng baking soda (ook bekend als zuiveringszout) en water tot er een dikke pasta ontstaat en breng deze aan op de gele vlekken. Laat het mengsel enkele uren of een hele nacht intrekken en was de kleding daarna zoals gebruikelijk.

baking soda tegen zweetvlekken

2. Citroensap

Wrijf citroensap op de vlek en laat het 30 minuten intrekken voordat je het wast. Citroensap heeft een natuurlijke blekende werking die de gele kleur tegengaat.

citroen tegen zweetvlekken

3. Enzymatisch wasmiddel

Een enzymatisch wasmiddel gaat vlekken tegen doordat het de eiwitten in zweet afbreken, waarmee je zweetresten uit lichte kleding verwijdert. Doe je witte shirt of overhemd in een emmer warm water gemengd met vloeibaar wasmiddel. Je kunt het een nachtje laten weken en nadien in de wasmachine wassen. 

4. Vlekverwijderaar

Er zijn speciale vlekverwijderaars die zijn ontworpen om zweet- en deodorantvlekken te verwijderen. Breng met een tandenborstel de vlekverwijderaar aan op de vlek en laat het product enkele minuten intrekken voordat je de kleding wast.

5. Azijn

Meng een flinke scheut azijn met dezelfde hoeveelheid (warm) water. Gebruik witte natuurazijn op witte kledingstukken. Het zuur van de azijn breekt opgebouwde mineralen en olie uit zweet af, wat het een natuurlijke vlekverwijderaar maakt. Azijn gaat ook zweetlucht tegen. 

azijn tegen zweetvlekken

6. Wodka

Wodka heeft dezelfde werking als witte azijn en zorgt door de alcohol voor de afbreuk van zweetzouten en oliën. Dep een beetje wodka direct op de vlek en laat het opdrogen. Daarna kun je het shirt of overhemd wassen in de wasmachine. 

Wodka tegen zweetvlekken

7. Bleekmiddel of waterstofperoxide 

Meng een kleine hoeveelheid bleekmiddel met water, breng dit aan op de gele vlekken, laat het kort inwerken en spoel het grondig uit voordat je de kleding wast. Of breng een beetje waterstofperoxide aan rechtstreeks op de vlek. Dit heeft hetzelfde effect. Gebruik dit alleen om hardnekkige vlekken uit witte kleding, omdat bleek de stof snel beschadigt. Test het eerst op een onopvallend deel van de stof om eventuele schade te voorkomen.

bleek tegen zweetvlekken

8. Groene zeep 

Breng de groene zeep op de gele vlek in een wit t-shirt aan en wrijf dit zachtjes in. Laat het enkele minuten inwerken en was witte t-shirts of een ander kledingstuk vervolgens volgens het waslabel. 

groene zeep tegen zweetvlekken

9. Glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel, dat je normaliter gebruikt in de vaatwasser, helpt bij het afbreken van vet- en olieachtige componenten van zweetvlekken. Meng het met een beetje water en dep het op de gele vlekken. 

glansspoelmiddel tegen zweetvlekken

10. Ossengalzeep

Ossengalzeep staat bekend om zijn krachtige reinigende eigenschappen. De enzymen in de ossengalzeep helpen bij het afbreken van de vlekken, waardoor ze makkelijk te verwijderen zijn. Maak de gele vlekken nat, wrijf de ossengalzeep erover. Spoel het daarna uit en was het in de wasmachine. 

Zweetvlekken uit donkere of gekleurde kleding 

Zweetvlekken in donkere of gekleurde kleding slaan vaak wit uit. Deze zweetvlekken verwijderen lukt het beste met een mengsel van water en azijn. Dep voorzichtig op de plekken en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het vervolgens uit met koud water. Een andere optie is de pasta van baking soda en water in te laten trekken op de vlek of het licht inwrijven van groene zeep, ossengalzeep, glansspoelmiddel of vloeibaar wasmiddel. In alle gevallen moet je de kleding grondig uitspoelen, wassen in de wasmachine en aan de lucht laten drogen.

Vermijd op gekleurde of zwarte kleding het gebruik van bleekmiddelen, citroensap of waterstofperoxide. Dit beschadigt de kleur.

5 manieren om zweetplekken te voorkomen

Om nieuwe vlekken in kleding te voorkomen, moet je kledingstukken waarin je hebt gezweet direct wassen na het dragen. Vermijd daarbij wasverzachter en de droger. Gebruik daarbij de volgende tips om zweetplekken in kleding te voorkomen:

1. Vermijd wassen op hoge temperatuur

Witte t-shirts worden vaak op hogere temperatuur gewassen dan gekleurde kledingstukken, om vlekken te verwijderen. De hoge temperatuur kan er echter voor zorgen dat bestaande zweetvlekken zich nog beter nestelen in de stof. Voorkom dit door het shirt eerst voor te behandelen volgens een van de bovenstaande tips en houd de temperatuur aan die op het waslabel staat. 

2. Vermijd synthetische stoffen

Synthetische materialen, zoals nylon en polyester, zorgen ervoor dat je sneller zweet. Daarbij kleurt synthetisch materiaal in combinatie met een anti-transpirant deodorant sneller geel dan natuurlijk materiaal als katoen.

3. Kies de juiste deodorant

Vermijd natte deo's of deodorant met aluminium. Chemische verbindingen met aluminium kunnen hardnekkige vlekken veroorzaken. Breng deo altijd aan op een schone huid en laat het goed opdrogen voor je kleding aantrekt. 

4. Anti zweet ondergoed

Als je last hebt van overtollig zweten of graag een droog en fris gevoel behoudt, dan biedt anti zweet ondergoed, zoals shirts of boxershorts uitkomst. De ingenaaide okselpads voorkomen zweetvlekken en houden nare geurtjes tegen.

5. Ondershirts en okselpads

In de zomer of tijdens prestaties onder druk, zweet je meer. Daarom is het raadzaam om onder een (wit) overhemd een ondershirt of wasbare okselpads te dragen als je veel zweet. Of gebruik ons anti zweet shirt als ondershirt voor extra bescherming. 

Hoe ontstaan gele zweetvlekken?

Gele vlekken zie je vooral in lichte of witte kleren en ontstaan als gevolg van een chemische reactie tussen de ingrediënten van deodorant en zweet. Ook speciale anti-transpirant deo kan hardnekkige gele vlekken veroorzaken. 

gele zweetvlekken

Hoe ontstaan witte zweetvlekken?

Witte zweetplekken ontstaan door het neerslaan van zweetzouten en kunnen vooral op donkere of gekleurde kleding opvallen. Deze plekken zijn vaak het resultaat van zweet dat opdroogt en zichtbaar wordt als witte vlekken. 

witte zweetvlekken