Zweetlucht uit kleding

Zweetlucht uit kleding krijgen: 10 tips

Of je nu een intensieve work-out hebt gedaan, of een dagje hebt gewerkt; we zweten allemaal. Alleen heeft niet iedereen last van een zweetlucht. Er zijn genoeg trucs en huidshoudelijke middelen, zoals azijn en baking soda, waarmee je makkelijk zweetgeur uit je kleding verwijdert. Gebruik onze 10 tips voor het verwijderen van zweetlucht uit kleding, leer meer over hoe zweetgeur ontstaat en voorkom zweetlucht in je favoriete shirt of top in het vervolg. 

Hoe krijg je zweetlucht uit kleding?

Was je kleding direct nadat je hebt gezweet om te voorkomen dat de zweetgeur blijft hangen. Hang je kleding regelmatig in de frisse lucht. Hiermee haal je vaak zweetlucht uit kleding zonder te wassen. Zit er oud zweet in je kleding? Of gaat de geur hiermee niet weg? Dan zijn er verschillende manieren om een zweetgeur uit kleding te krijgen:

1. Was je kleding zo snel mogelijk

Logischerwijs voorkom je door het direct van kleding dat de zweetgeur zich kan nestelen in de vezels en daardoor blijft hangen. Daarbij voorkom je hiermee dat andere kleding in de wasmand muf gaat ruiken.

2. Voeg azijn toe aan het wasmiddel

Azijn neutraliseert en doodt bacteriën die een vieze geur veroorzaken. Meng een deel azijn met dezelfde hoeveelheid water en wrijf het in op plekken (vaak de oksels) waar de zweetgeur vandaan komt. Laat het een halfuur intrekken. Een andere effectieve methode is het laten weken van de kleding in een emmer met azijn en water. Laat het de hele nacht weken. Was het daarna in de wasmachine.

Het toevoegen van een scheut azijn aan het wasmiddel kan ook nare geurtjes tegengaan. Gebruik bij voorkeur witte natuurazijn om vlekken te voorkomen.

Zweetlucht verwijderen met azijn

3. Gebruik een enzymatisch wasmiddel

Er bestaan sterke wasmiddelen, zoals enzymatisch wasmiddel, om zweetgeur uit de kleren te halen. Deze wasmiddelen bevatten enzymen die de geur van zweet afbreken. Let er wel op dat je het wasmiddel goed uitspoelt, om huidirritatie te voorkomen.

4. Gebruik baking soda

Voeg een halve kop baking soda of zuiveringszout toe aan het wasmiddel om een muffe geur te verwijderen. Baking soda neutraliseert de geur en helpt ook om de stof te verzachten. Gaat het om een hardnekkige geur? Probeer dan om je kleren van tevoren minimaal een halfuur te laten weken in de baking soda.

Zweetlucht verwijderen met baking soda

5. Hang je kleding buiten

Hang je kleding buiten te drogen in de frisse lucht. Vermijd hierbij zonlicht, omdat dit hardnekkige gele vlekken er juist in kan laten werken. Dit kan helpen om de zweetgeur uit kleding te verwijderen en je kleren fris te laten ruiken.

6. Laat je kleding goed drogen

Kleding die nog vochtig is en wordt opgevouwen, is een broedplaats voor bacteriën. Hierdoor kan een zweetgeur zich nog beter nestelen en gaat de kleding muf ruiken.

Kleding aan lucht drogen

7. Gebruik een geurverwijderaar

Er zijn verschillende geurverwijderaars die speciaal ontworpen zijn om een zweetgeur uit kleding te verwijderen. Zorg dat je een geurverwijderaar koopt die speciaal ontworpen is voor textiel. Dit soort sprays helpen ook tegen andere muffe geurtjes, zoals rook- of eetlucht.

8. Voeg Dettol toe aan je was

Dettol is een antiseptische vloeistof die bacteriën die zweetgeur veroorzaken doodt. Meng een derde Dettol met twee derde water en laat je kleding een aantal uur trekken in het mengsel. Was het daarna gewoon in de wasmachine

Let op: gebruik niet te veel Dettol, want dit kan de stof van het kledingstuk beschadigen. Volg altijd de instructies op de verpakking van het product.

9. Stop je kleding in de vriezer voor het wassen

Het invriezen van kleding kan zweetgeur uit kleding verwijderen doordat de lage temperatuur de bacteriën doodt. Doe de kleding in een plastic tasje en leg het vervolgens een nacht in de vriezer. Was het hierna in de wasmachine.

10. Kleding laten stomen

Het stomen van kleding bij een stomerij of met een stoomapparaat helpt ook om een hardnekkige zweetgeur te verwijderen. Stomerijen hebben professionele apparatuur en chemische reinigingsmiddelen die effectiever zijn dan huishoudelijke wasmiddelen.

Kleding stomen tegen zweet

Wat veroorzaakt zweetgeur in kleding?

Zweetgeur ontstaat door bacteriën die in het zweet zitten en zich op de stof van het kledingstuk nestelen. Zweet zelf stinkt namelijk niet. Wanneer de bacteriën zich vermenigvuldigen, breken ze de zweetmoleculen af en produceren ze vluchtige stoffen die nare geurtjes veroorzaken. Textiel heeft absorberende eigenschappen, vooral synthetische stoffen, zoals polyester, houden vocht langdurig vast waardoor een zweetlucht ontstaat. Ook komt een zweetgeur veel voor bij strakke kleding, door de wrijving tussen de huid en stof.

Waarom blijft zweetgeur in kleding hangen?

Wanneer je zweetvlekken niet goed verwijdert zijn of te lang onbehandeld blijven, dringen bacteriën diep door in de vezels van de kleding. Hierdoor wordt het moeilijker om nare geurtjes met enkel een wasbeurt te verwijderen. Gebruik daarom de bovenstaande methoden wanneer je zweetlucht blijft hangen om het goed te verwijderen en lucht regelmatig de kleding tussen het dragen door.

Hoe voorkom je zweetgeur in kleding?

Draag niet te strakke kleding, hang kleding regelmatig in de frisse lucht, zorg voor wasmiddelen die effectief bacteriën doden en gebruik bij overmatig zweten Sweatproof ondergoed. De ingenaaide okselpads in onze shirts zorgen ervoor dat je geen zichtbare zweetplekken krijgt en houden zweetlucht tegen. Door de behandeling met speciale Stays Fresh-technologie blijft de onderkleding langdurig fris zonder dat je het vaak hoeft te wassen, wat ook weer de stof kan beschadigen.