Zweetaanvallen: hoe komt het en wat helpt?

Je zit rustig in een vergadering, bent bezig met je dagelijkse taken of bent gewoon ontspannen aan het genieten, en plotseling voel je een plotselinge hittegolf door je lichaam razen. Je begint hevig te transpireren, je hartslag versnelt en je voelt je ongemakkelijk. Zweetaanvallen, ook wel bekend als opvliegers, kunnen behoorlijk vervelend en verontrustend zijn. Maar wat is de oorzaak van deze plotselinge transpiratie en wat kun je eraan doen? In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van zweetaanvallen en enkele effectieve oplossingen en tips om ze te verminderen en onder controle te houden.

Wat veroorzaakt zweetaanvallen?

Een zweetaanval kan veroorzaakt worden door onder andere hormonen, overgewicht, oververhitting, stress, angst en medicatie. Wanneer we zweten, komt er vocht op de huid waardoor we afkoelen. En of je nu veel of weinig zweet, soms heb je van die momenten dat het zweet je uitbreekt. Na inspanning of op een warme dag is het logisch, maar soms begin je al te wapperen van het zweet door de kleinste beweging. Zelfs bij een lage lichaamstemperatuur. Maar wat zijn mogelijke onderliggende oorzaken van overmatige transpiratie?

 • Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menopauze of puberteit, kunnen leiden tot zweetaanvallen.
 • Overgewicht: Overgewicht kan de stofwisseling beïnvloeden en de lichaamswarmte verhogen, wat kan leiden tot zweetaanvallen.
 • Oververhitting: Blootstelling aan warme omgevingen, overmatige kledinglagen of intense fysieke activiteit kan het lichaam oververhitten en zweten veroorzaken.
 • Stress en angst: Emotionele stress en angst kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden en leiden tot zweetaanvallen.
 • Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva of hormoontherapie, kunnen als bijwerking overmatig zweten veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van zweetaanvallen?

Zweetaanvallen hebben vervelende gevolgen die invloed hebben op ons dagelijks leven. Naast het ongemak van natte kleding en onzekerheid, kunnen er ook andere nadelige effecten optreden. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van zweetaanvallen:

 • Snelle slijtage van onderkleding: Overmatig zweten kan leiden tot snelle slijtage en verkleuring van onderkleding, waardoor deze vaker moet worden vervangen.
 • Gevoel van onzekerheid: Zweetaanvallen kunnen gevoelens van onzekerheid en zelfbewustzijn veroorzaken, vooral in sociale situaties.
 • Huidirritatie en schimmelinfecties: Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot een geïrriteerde huid en het risico op schimmelinfecties, zoals candidiasis, vergroten.
 • Vochtige handen: Zweetaanvallen kunnen leiden tot vochtige handen, wat grip en fijne motoriek kan beïnvloeden.

Manieren om zweetaanvallen te voorkomen

Er zijn verschillende manieren om overmatig zweet te voorkomen en je comfortabel te voelen. Hier zijn een aantal tips die zweten tegengaan:

 • Draag iedere dag schone en ademende kleding gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen of bamboe.
 • Kies voor loszittende kleding die luchtcirculatie mogelijk maakt.
 • Vermijd het dragen van synthetische stoffen die warmte vasthouden en transpiratie kunnen verergeren.
 • Gebruik antitranspiranten of deodorants die specifiek zijn ontworpen om overmatig zweten tegen te gaan.
 • Vergeet niet om regelmatig te douchen en jezelf schoon en fris te houden.
 • Pas je dieet aan door gekruid voedsel, cafeïne en alcohol te vermijden, omdat deze stoffen zweten kunnen stimuleren.
 • Houd jezelf goed gehydrateerd door voldoende water te drinken om het lichaamstemperatuur te reguleren.
 • Overweeg ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie, om stressniveaus te verminderen, aangezien stress ook zweten kan veroorzaken.
 • Is er een medische oorzaak of een onderliggende oorzaak? Dan raden we je aan om een professional te raadplegen, zoals een huisarts of een dermatoloog.

RJ Sweatproof tegen zweetaanvallen?

Met de RJ Sweatproof collectie ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en functionaliteit. De collectie omvat een breed scala aan anti zweet shirts, anti zweet shorts en anti zweet ondergoed voor zowel dames als heren.

Het anti zweet ondergoed is zijn ontworpen om effectief zweet op te vangen en af te voeren, waardoor je droog en fris blijft, zelfs tijdens intensieve activiteiten. Ze zijn gemaakt van de innovatieve materiaalsamenstelling van 87% Lyocell, 8% Freef!t Lycra en 5% Polyamide + ScabeauTex, waardoor ze uitstekende vochtregulerende eigenschappen hebben.

De anti zweet shorts zijn ideaal voor mensen die extra bescherming en comfort nodig hebben tijdens het sporten of bij warm weer. Ze bieden optimale bewegingsvrijheid en vochtregulatie, zodat je je kunt concentreren op je activiteiten zonder last te hebben van overmatig zweten.

Permanent resultaat! Met RJ Sweatproof kies je voor kwaliteit, functionaliteit en zelfvertrouwen. Ervaar de voordelen van anti zweet shirts, anti zweet shorts en anti zweet onderbroeken uit de RJ Sweatproof collectie en geniet van een droge en zorgeloze dag.