Zweet stoffen

Welke stoffen zweten het minst?

Ademende materialen, zoals katoen en linnen, en vocht absorberende vezels als Tencel, zijn geschikt als je last hebt van zweten. Door bewust te kiezen voor deze materialen, verminder je het ongemak van zweet en voel je je comfortabeler. Ontdek welke natuurlijke en synthetische materialen goed werken om zweet te minimaliseren en welke stoffen je beter kunt vermijden.

Synthetische vezels tegen zweet

Veel synthetische materialen kun je beter vermijden als je zweet, omdat ze vocht niet goed absorberen en de luchtstroom belemmeren. De volgende synthetische stoffen hebben eigenschappen die zweten kunnen verminderen:

 • Polyester: polyester is een synthetische vezel die vaak wordt gebruikt in sportkleding vanwege zijn vochtafvoerende eigenschappen. Het heeft een sneldrogend vermogen en transporteert vocht weg van de huid, waardoor het comfortabel blijft tijdens het sporten.
 • Microvezel: microvezelstoffen, zoals microvezelpolyester, zijn zeer dunne vezels die vocht absorberen en afvoeren. Kleding met microvezel heeft sneldrogende en ademende eigenschappen.
 • Coolmax: Coolmax is een speciaal type polyestervezel dat is ontworpen om vocht van de huid af te voeren en de lichaamstemperatuur te reguleren.
 • DryFit: DryFit is een merknaam voor een type synthetische stof, vaak polyester, dat speciaal is ontworpen voor vochtregulatie. Het transporteert zweet weg van de huid naar de buitenkant van de stof, waar het snel kan verdampen, waardoor je droog en comfortabel blijft tijdens het sporten.

Synthetische stoffen tegen zweet

Natuurlijke vezels tegen zweet

In natuurlijke stoffen als katoen, linnen, bamboe, modal, Tencel en merinowol zweet je het minst.

 • Katoen: lichte katoenen stoffen kunnen goed vocht absorberen en laten lucht circuleren om je lichaam af te koelen.
 • Bamboe: bamboevezels hebben van nature antibacteriële en vochtafvoerende eigenschappen. Het absorbeert vocht efficiënt en laat de huid ademen, waardoor je comfortabel en zweetvrij blijft.
 • Modal: modal is een zachte, zijdeachtige stof gemaakt van houtpulp. Het heeft een uitstekend vochtabsorberend vermogen en voelt koel aan op de huid, waardoor het ideaal is als je veel zweet.
 • Tencel: Tencel Lyocell helpt effectief bij het verminderen van zweet door de vochtregulatie van de stof. Daarbij is het sneldrogend en is het ook voor overmatig zweten geschikt. Veel Sweatproof ondergoed bevat daarom Tencel.
 • Merinowol: in tegenstelling tot gewone wol heeft merinowol betere vocht absorberende eigenschappen. Het isoleert daarbij goed en houd je warm, waardoor het geschikt is voor inspanning tijdens koude dagen.

Natuurlijke stoffen tegen zweet

Welke stoffen zweten het meest?

Stoffen die niet goed ademen en vocht absorberen, kunnen zweten verergeren. Hier zijn enkele voorbeelden van materialen die bekend staan om het veroorzaken van meer zweten:

 • Zijde: zijden kleding houdt warmte vast tijdens koude dagen en voelt koel aan op warme dagen. Het is geen
 • Flanel en badstof: zware katoenen stoffen als flanel en badstof beperken de luchtstroom en houden vocht vast. Ze zijn ideaal voor koude dagen om warmte vast te houden, maar helpen niet tegen zweten.
 • Wol: een kenmerk van wol is dat het vocht regulerend is. Toch is het ook een isolerend materiaal. Hierdoor ervaren veel mensen dat wol zweten verergert.
 • Satijn: satijn is een gladde en glanzende stof die vaak wordt gebruikt voor beddengoed en kleding. Het voelt luxe aan, maar heeft beperkte ademende eigenschappen en kan vocht vasthouden, waardoor zweten kan toenemen.