Menstruatie ondergoed duurzaam

4 belangrijke redenen waarom menstruatie ondergoed duurzaam is

Duurzaam menstruatie ondergoed wordt door veel aanbieders als milieuvriendelijk alternatief voor tampons en andere producten gezien. Maar wat maakt het precies duurzaam? Ontdek de belangrijkste redenen waardoor je langdurig gebruik kunt maken van menstruatieondergoed, ontdek de verschillende voordelen en bekijk meer duurzame menstruatie tips.

1. Herbruikbaar

Na gebruik kan het worden gewassen en opnieuw gedragen. Hierdoor kun je een menstruatie slip langdurig hergebruiken. Vaak wel 3 tot 5 jaar. Menstruatie ondergoed heeft ingebouwde absorberende lagen die van hoge kwaliteit zijn en die je na het dragen kunt uitwassen. Vervolgens kun je het ondergoed opnieuw dragen.

Menstruatie ondergoed herbruikbaar

2. Vermindert afval

De capaciteit van een menstruatie slip is hoger dan die van tampons, maandverband of inlegkruisjes, waardoor je het minder snel hoeft te verwisselen. Hierdoor veroorzaakt het veel minder afval dan wegwerpproducten. Dit draagt op zijn beurt bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die in het milieu terechtkomt.

3. Milieuvriendelijk materiaal

Menstruatieondergoed is ook een milieuvriendelijk alternatief door het gebruik van duurzame materialen als gerecycled nylon (polyamide), biologisch katoen of bamboe. Het productieproces van stoffen als bamboe kun je niet altijd schalen onder milieuvriendelijk. De productieprocessen van gerecycled nylon en biologisch katoen wél.

4. Kostenbesparend

Een groot voordeel van een menstruatie slip is dat het lang meegaat en eenmalige kosten voor de aanschaf met zich meebrengt. Afhankelijk van hoe vaak je ongesteld wordt, is zo'n onderbroek bij een maandelijkse menstruatie goedkoper na 5 jaar dan tampons, inlegkruisjes of maandverband. Als je investeert in meerdere onderbroekjes, dan is het gebruik van wegwerpproducten helemaal niet meer nodig.

Een simpele berekening uitgaande van een maandelijkse menstruatie:

Stel, je bent iedere maand 4 dagen ongesteld, dan heb je ongeveer 10 broekjes à €23,95 nodig om je ongesteldheid door te komen. Dit komt neer op €239,50 totaal. Je kunt ze met goed onderhoud 5 jaar gebruiken, dus dit zijn eenmalige kosten in 5 jaar.

Laten we hierbij uitgaan van de Heavy Flow variant die een absorptievermogen van 4 tampons heeft. De 10 onderbroekjes staan dus gelijk aan 40 tampons per menstruatie. Een gemiddeld doosje van 20 tampons kost €4,-. Je doet 5 jaar met de broekjes. Dit staat gelijk aan (40x12x5=) 2400 tampons. Dat zijn (2400/20=) 120 doosjes à €4, wat neerkomt op €480,- in 5 jaar aan tampons.

Menstruatie ondergoed kosten besparend

Voordelen menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed heeft veel voordelen waardoor vrouwen hiernaar overstappen, zoald dat het nare geurtjes tegenhoudt door een antibacterieel kruis, het snel droogt, bloed en stolsels 8 tot 10 uur effectief opvangt en het erg comfortabel zit. Het werk daarom ook goed wanneer je veel last hebt afscheiding. Bovendien komen de slips met meerdere niveaus van absorptievermogen voor iedere cyclus, zoals een lichte (light flow) tot zware menstruatie (heavy flow) in verschillende kleuren. Zo kun je het makkelijk onder je kleding dragen als normaal dames ondergoed, zonder angst voor doorlekken. Kies dus het beste menstruatie ondergoed op basis van je cyclus. 

Duurzame menstruatie tips

Voor een 'duurzame menstruatie' ben je dus met menstruatie slips aan het juiste adres. Andere alternatieven voor wegwerp producten die milieuvriendelijker zijn, zijn menstruatiecups en wasbaar maandverband. In principe vangt een menstruatiecup meer bloed op dan wasbaar maandverband of een onderbroek, maar is wat minder makkelijk aan te brengen en daardoor minder toegankelijk dan menstruatieondergoed. De menstruatie slips hebben vaak wel een hogere capaciteit dan wasbaar maandverband.

 

Duurzame menstruatie tips