Afbeeldingsresultaat voor bezorgautoOp werkdagen vóór 16.00 uur besteld = dezelfde dag verzonden

Wat is Lycra? Alles wat je moet weten

Lycra is een soort synthetisch rubber dat in de textielindustrie als stof wordt gebruikt voor onder andere badkleding, sportkleding, sokken en rekbare kledingstukken. Het is een fijne, rekbare stof. Maar wat is Lycra precies? Is Lycra hetzelfde als elastaan? Wat zijn de eigenschappen van Lycra? Wanneer draag je Lycra stoffen en hoe onderhoud je Lycra?

Wat is Lycra voor stof?

Lycra is een synthetische vezel die vaak wordt gebruikt in kleding. Hoewel Lycra vaak als een stof wordt gezien, zijn het officieel garen. Vanwege de hoge rekbaarheid van Lycra is een dikkere draad nodig tijdens het productieproces om de gewenste elasticiteit te bereiken. Dit zorgt ervoor dat de kledingstukken goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Om deze reden maken we in de kleding van RJ Thermo en RJ Sweatproof gebruik van Lycra.

Is Lycra hetzelfde als elastaan?

Ja, Lycra een merknaam van elastomeer garen, oftewel elastaan. Ken je de Amerikaanse term Spandex? Dat is in principe ook hetzelfde als Lycra. Het zijn beide de stof elastaan. Zowel Lycra als spandex worden gebruikt om rekbare stoffen te creëren met een uitstekend herstelvermogen. Andere merknamen zijn Elastan en Dorlastan. Bij RJ Bodywear zijn er verschillende collecties die gebruikmaken van elastaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn RJ Pure Color, RJ Extra Comfort, RJ Everyday, RJ Good Life en RJ Fashion. Deze collecties combineren een kleine hoeveelheid elastaan met andere materialen om comfortabele en stijlvolle kledingstukken te bieden voor verschillende gelegenheden en behoeften.

Wat zijn de eigenschappen van Lycra?

Lycra kledingstukken hebben stretch, zijn ademend en bieden comfortabele pasvorm. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende voor- en nadelen van Lycra.

Welke voordelen heeft Lycra?

 • Uitstekende elasticiteit en rekbaarheid: Lycra biedt een hoge mate van stretch, waardoor kledingstukken comfortabel en goed passend zijn.
 • Goed herstelvermogen: Na het uitrekken keert Lycra terug naar zijn oorspronkelijke vorm, waardoor de kleding zijn pasvorm behoudt.
 • Ademend vermogen: Lycra laat lucht circuleren, waardoor warmte en vocht kunnen ontsnappen, waardoor het lichaam koel en comfortabel blijft.
 • Lichtgewicht en soepel: Lycra is een lichte en soepele stof die zorgt voor bewegingsvrijheid en comfort tijdens het dragen.
 • Duurzaamheid en slijtvastheid: Lycra-kledingstukken zijn over het algemeen duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor ze lang meegaan, zelfs bij intensief gebruik.
 • Goed bestand tegen hitte: In tegenstelling tot andere synthetische materialen, kan Lycra goed tegen hoge temperaturen.

Wat zijn de nadelen van Lycra?

Prijs: Lycra kan prijziger zijn dan andere stoffen, waardoor het mogelijk minder betaalbaar is voor sommige consumenten.
Klimaatbeperkingen: Lycra is mogelijk niet ideaal voor alle klimaten, omdat het in koud weer mogelijk niet voldoende isolatie biedt.

Wanneer draag je Lycra stoffen?

Lycra-stof wordt veel gebruikt in verschillende kledingstukken, waaronder:

 • Activewear en trainingskleding: Lycra wordt veel gebruikt in yogabroeken, leggings, sportbeha's en compressiekleding vanwege de rekbaarheid en comfortabele pasvorm.
 • Zwemkleding: Het 'synthetische rubber' wordt vaak gebruikt in badkleding, zoals badpakken, zwembroeken en uitslagbeschermers, omdat de stof goed bestand is tegen bijvoorbeeld chloor, zout water en UV-stralen.
 • Onderkleding en kousen: Lycra wordt gebruikt in beha's, ondergoed en kousen vanwege de rekbaarheid, vormvastheid en duurzaamheid.
 • Nauwsluitende kleding: Lycra wordt tevens veel gebruikt in leggings, panty's en bodycon-jurken vanwege de rekbaarheid en het vermogen om de vorm goed te behouden.

Lycra is in verschillende diktes verkrijgbaar, om zo perfect aan te sluiten op het doel van het kledingstuk.

Is Lycra een duurzaam materiaal?

Nee, Lycra is geen duurzaam materiaal. Het wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen en heeft een hoge milieu-impact. Het productieproces vereist ook veel energie en water. Bovendien is Lycra niet biologisch afbreekbaar en kan het lang duren voordat het afbreekt in de natuur. Er zijn echter initiatieven om duurzamere alternatieven te ontwikkelen, zoals gerecyclede Lycra en biologisch afbreekbare elastomeer vezels.

Hoe onderhoud je Lycra?

Om Lycra goed te onderhouden, zijn er enkele belangrijke tips:

 • Was rekbare stoffen als Lycra met de hand of in de machine op een zachte cyclus met koud water.
 • Gebruik mild wasmiddel zonder bleekmiddel om de elasticiteit van de stof te behouden.
 • Vermijd het gebruik van drogers en hang de kleding op om te drogen, uit de buurt van direct zonlicht.
 • Strijk of stoom Lycra niet, omdat de hitte de stof kan beschadigen.
 • Vermijd contact met ruwe oppervlakken en scherpe voorwerpen om pluisvorming en slijtage te voorkomen.