Afbeeldingsresultaat voor bezorgautoOp werkdagen vóór 16.00 uur besteld = dezelfde dag verzonden

Wat is elastaan? De voor- en nadelen van elastaan

Elastaan is een elastische stof die je veel terugvindt onze topcollecties, maar wat is elastaan precies? Wat zijn de eigenschappen van elastaan? Welke voor- en nadelen heeft elastaan en is elastaan duurzaam? Ontdek het in onze blog!

Wat is de stof elastaan precies?

Elastaan is een vezel die uitzonderlijk elastisch is en daarom zorgt voor een hoog comfort in kleding. Als je een product met elastaan erin helemaal uitrekt, springt het weer terug naar de originele vorm. Badkleding wordt dan ook vaak van dit materiaal gemaakt. Elastaan staat ook wel bekend als Spandex of de merknamen Lycra en Dorlastan.

In tegenstelling tot natuurlijke vezels, zoals katoen of wol, is elastaan een door de mens gecreëerd materiaal. Het wordt gemaakt door een chemische reactie met polyester en bestaat voornamelijk uit polyurethaan. Vanwege zijn uitzonderlijke rekbaarheid, wordt er vaak een kleine hoeveelheid elastaan aan andere garen, zoals katoen, toegevoegd. Door de toevoeging van het materiaal wordt de stof soepeler en elastischer. In deze vorm kom je het materiaal vaak tegen in plus size kleding, ondergoed, stretch broeken, sportkleding of stretch jurken. Pure elastaan wordt vaak gebruikt in de elastische band van (onder)broeken.

Wat zijn de eigenschappen van elastaan?

Elastaan heeft verschillende kenmerkende eigenschappen die het een waardevolle vezel maken in de textielindustrie. Het materiaal onderscheidt zich van andere synthetische stoffen, doordat het elastisch en tegelijk sterker is. Hieronder benoemen we de voor- en nadelen van elastaan.

Voordelen van elastaan

Elastaan heeft verbazingwekkende voordelen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

In tegenstelling tot andere synthetische stoffen heeft elastaan een elastische rek tot wel 500%. Zonder spanning keert de stof gemakkelijk terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Het geeft veel flexibiliteit en bewegingsvrijheid.
De stof helpt om de vorm van kledingstukken te behouden, waardoor ze niet uitrekken of lubberig worden, maar terug in hun originele vorm springen.
Elastaan is sneldrogend en dat maakt de stof ideaal voor sportkleding.
Het behoudt zijn elasticiteit en vorm, zelfs na herhaaldelijk wassen en dragen.
Elastaan is goed bestand tegen bijvoorbeeld zonlicht en zout water. Ideaal voor zwemkleding dus.

Nadelen van elastaan

Hoewel het vele voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Hieronder vind je enkele punten om zéker in gedachten te houden:

Elastinevezels hebben de neiging om sneller te slijten dan natuurlijke vezels.
Elastaan kan gevoelig zijn voor hoge temperaturen, wat kan leiden tot krimp of vervorming van kledingstukken.
Synthetische stoffen zoals elastaan hebben de neiging om minder ademend te zijn dan natuurlijke vezels.

Is elastaan duurzaam?

Nee, elastaan is niet duurzaam, omdat het een synthetische vezel is die wordt geproduceerd uit petrochemische grondstoffen. Het productieproces vereist veel energie, chemicaliën en water, wat resulteert in een aanzienlijke ecologische impact. Bovendien heeft het een beperkte biologische afbreekbaarheid en kan het bijdragen aan microplasticvervuiling in het milieu. Hoewel Elastaan, en de merknamen Spandex of Lycra een aantal geweldige eigenschappen hebben, kun je ze dus helaas niet duurzaam noemen. Er bestaan echter nog geen goede alternatieven met zo'n grote rekbaarheid.