Last van zweet oksels? 10 tips die helpen

Zweetoksels, ze zijn vervelend, maar we kunnen er niet omheen. We hebben er vaak dagelijks last van. Sommige mensen meer dan anderen. Of het nu komt door je hormonen, een warme dag, inspanning of een medische aandoening, zweetoksels zijn niet fijn ook al hebben we ze allemaal. Je wil er liever vanaf dan dat je ze rijk bent. Gelukkig zijn er talloze, niet-drastische oplossingen die je kunnen helpen als je last van zweetoksels hebt. Door onze RJ Sweatproof-collectie weten we het een en ander over zweet. Die kennis delen we graag met je in de vorm van 10 tips.

Waarom zweet ik zoveel?

Ondanks dat overmatig zweten (ook wel hyperhidrosis genoemd) een volstrekt normale en nuttige functie van het lichaam is, kan het een grote impact hebben op je dagelijks leven. In Nederland hebben ruim 500.000 mensen last van overmatig zweten. Overmatig zweten kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje gezet:

 • Genetische aanleg: Als je familieleden hebt die ook last hebben van overmatig zweten, dan is de kans groot dat je hetzelfde probleem hebt.
 • Hormonale veranderingen: Tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze kunnen hormonen zorgen voor een verhoogde productie van zweet.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen zoals antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen kunnen leiden tot overmatig zweten.
 • Overgewicht: Mensen met overgewicht hebben meer kans op overmatig zweten omdat het lichaam meer moeite heeft met het reguleren van de lichaamstemperatuur.
 • Stress en angst: Emotionele stress kan ervoor zorgen dat het zenuwstelsel overactief wordt en het zweten verhoogt.
 • Medische oorzaak: Bepaalde medische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie en diabetes kunnen overmatig zweten veroorzaken. Bij diabetes kan het lichaam niet goed omgaan met suiker (glucose), wat kan leiden tot overmatig transpireren en natte plekken, vooral 's nachts
 • Een storing in de stofwisseling: Een van de mogelijke oorzaken is hyperthyreoïdie, oftewel een snel werkende schildklier. Dit kan leiden tot overmatig zweten, samen met andere symptomen zoals gewichtsverlies, angst, tremoren en hartkloppingen.

Als je last hebt van overmatig zweten, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Een arts kan hierbij helpen door middel van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en eventueel aanvullende testen. Op basis van de bevindingen kan een behandeling worden voorgesteld, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van het overmatig zweten.

Waarom zweet de een meer dan de ander?

Waarom de een meer zweet dan de ander, heeft te maken met verschillende factoren. De hoeveelheid zweet die een persoon produceert, wordt beïnvloed door genetische aanleg, geslacht, leeftijd, gewicht, voedingsgewoonten, lichamelijke activiteit en omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid.

Mensen die van nature meer zweetklieren hebben, hebben meer kans om te zweten. Bovendien hebben mannen over het algemeen meer zweetklieren dan vrouwen, waardoor ze meer zweten en vaker overmatig zweten. Daarnaast neemt de hoeveelheid zweet die je produceert toe naarmate je ouder wordt.

Je lichaamsgewicht en voedingsgewoonten hebben ook invloed op de hoeveelheid zweet die je produceert. Mensen met overgewicht hebben meer kans om te zweten omdat hun lichaam meer moeite heeft met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig eten en alcohol, kunnen ook leiden tot meer zweetproductie.

Tot slot kunnen omgevingsfactoren zoals hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid ervoor zorgen dat je meer zweet. Lichamelijke activiteit kan ook leiden tot een verhoogde zweetproductie omdat je lichaam warmte produceert wanneer je beweegt.

Kortom, de hoeveelheid zweet die je produceert, is afhankelijk van verschillende factoren. Als je last hebt van overmatig zweten, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en daarop actie te ondernemen.

Symptomen overmatig zweten

Overmatig zweten kan bij verschillende mensen leiden tot uiteenlopende symptomen. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen te onderscheiden:

 • Constant zweten, zelfs bij lichte of geen fysieke inspanning en bij een lage lichaamstemperatuur.
 • Voortdurend vochtige handen, oksels en/of rug, soms tot het punt dat kleding meerdere keren per dag moet worden ververst.
 • Plotse zweetaanvallen.
 • Onprettige zweetgeur gevolg van overmatig zweten.
 • Vochtige voeten, wat het risico op schimmelinfecties aan de voeten verhoogt.
 • Geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.
 • Psychische klachten, zoals onzekerheid, als gevolg van het overmatige zweten.

Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om de oorzaak van het overmatig zweten te achterhalen en gepaste maatregelen te treffen om de symptomen te verlichten en eventueel te voorkomen. Raadpleeg hiervoor een arts of specialist.

Zweetoksels voorkomen: 10 tips

Als je last hebt van zweetoksels, dan kan dat erg vervelend zijn. Door overmatig transpireren ontstaan zichtbare zweetplekken en dit gaat meestal gepaard met een onaangename geur. Hierdoor kun je je onzeker en onhygiënisch voelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om overmatig zweet te voorkomen. Hieronder hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Kies de juiste kleding: Draag lichte, ademende en luchtige kleding gemaakt van natuurlijke stoffen zoals lyocell, katoen, linnen of zijde. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester en nylon, omdat deze het zweten kunnen verergeren.
 2. Gebruik de juiste deodorant: Gebruik een deodorant die speciaal is ontwikkeld om overmatig zweten tegen te gaan, zoals deodorants met aluminiumzouten. Let op: deze deodorants zijn niet altijd geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
 3. Probeer een natuurlijke deodorant: Natuurlijke deodorants op basis van bijvoorbeeld baking soda, kokosolie of etherische oliën kunnen ook helpen om zweetoksels te voorkomen.
 4. Gebruik okselpads: Plaats speciale okselpads in je kleding om het zweet op te vangen. RJ Sweatproof heeft bijvoorbeeld shirts met ingebouwde okselpads die het overmatige okselzweet direct absorberen.
 5. Vermijd pittig eten en cafeïne: Pittig eten en cafeïne kunnen zorgen voor overmatig zweten, dus vermijd deze voedingsmiddelen als je last hebt van zweetoksels.
 6. Drink voldoende water: Door voldoende water te drinken, blijf je gehydrateerd en helpt het je lichaam om op een natuurlijke manier af te koelen.
 7. Vermijd stress: Emotionele stress kan ervoor zorgen dat het zenuwstelsel overactief wordt en het zweten verhoogt. Probeer daarom stress te vermijden of zoek manieren om ermee om te gaan, zoals meditatie of yoga.
 8. Zorg voor voldoende rust: Als je vermoeid bent, kan dat ervoor zorgen dat je lichaam harder moet werken om af te koelen. Zorg daarom voor voldoende rust en slaap.
 9. Vermijd warme plekken: Als het buiten warm is, vermijd dan warme plekken zoals een sauna of hete douche. Dit kan zorgen voor overmatig zweten.
 10. Vergeet niet te ademen: Zorg dat je regelmatig diep ademhaalt, vooral als je gestrest bent. Door diep adem te halen, krijg je meer zuurstof binnen en kan je lichaam beter afkoelen.

Door deze tips toe te passen, kun je zweetoksels voorkomen en je comfortabeler voelen. Bovendien biedt RJ Sweatproof verschillende producten, zoals t-shirts, shorts en boxershorts, die speciaal zijn ontwikkeld om zweet te absorberen en zweetvlekken te voorkomen. Eén ding is zeker: mensen zweten. Hoe dan ook. Onthoud dat.

Minder last van zweten met RJ Sweatproof

De RJ Bodywear Sweatproof collectie is een speciale lijn van anti zweet kleding voor dames en anti zweet kleding voor heren die beschikbaar is voor zowel dames als heren. Deze collectie is ontworpen om het probleem van overmatig zweten en zweetvlekken aan te pakken en bestaat uit een verscheidenheid aan kledingstukken, waaronder T-shirts, boxershorts voor heren en shorts voor dames.

De antizweet kleding van RJ Sweatproof werkt zo goed dankzij de speciale okselpads die zijn ingebouwd in de kledingstukken. Deze okselpads zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en bieden uitstekende absorptie-eigenschappen om het zweet op te vangen en vast te houden. Hierdoor blijven de kledingstukken droog en vrij van lelijke zweetvlekken.

Naast de okselpads, zijn de kledingstukken van RJ Sweatproof ook gemaakt van speciale stoffen die ademend zijn en vocht afvoeren. Dit helpt om het lichaam koel en droog te houden, zelfs tijdens de meest intense activiteiten.

Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, en zijn ontworpen voor zowel mannen als vrouwen. Of je nu een actieve levensstijl hebt of gewoon op zoek bent naar kleding die je helpt om overmatig zweten te voorkomen, de RJ Bodywear Sweatproof collectie heeft voor elk wat wils.

Of je nu een actieve levensstijl hebt, veel zweet of gewoon op zoek bent naar kleding die zweetvlekken voorkomt, de RJ Bodywear Sweatproof collectie biedt uitkomst. En dankzij het gemakkelijke online bestelproces en de snelle verzending hoef je nooit lang te wachten op je nieuwe favoriete anti zweet kledingstukken.